tiistai 10. huhtikuuta 2012

Macaron ???

Kummalinen sana, jonka takana on kuitenkin uskomattoman ihania pikkuisia namipaloja. Ajattelin että pitäähän näitäkin tehdä, mutta en tiennytkään ettei ne olleetkaan ihan "tuosta vaan" leivonnaisia vaan tätähän pitikin suunnitella ainakin sen vuorokauden..

Helpon ohjeen löysin täältä:
Macaron  (kopioitu nyt suoraan)

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
väriainetta ja makuaineita tarvittaessa (vaniljasokeri, erilaiset aromit)

1. Sekoita keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri.
2. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää.
3. Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, on taikina liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.
4. Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden sen jälkeen levätä noin tunnin verran.
5. Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja paista macaronseja keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan. Kuoret voi pakastaa ja täyttää myöhemmin.

Mulla ei ole pyöräpäistä tyllaa, joten pelkällä pursotinpussilla pursotin taikinaa leivinpaperille.
Käytin myös kullankeltaista pastaväriä värjäämisessä, vaikka jossain taisi lukea että suositeltavaa olisi käytätä tomuvärejä.

Loppujen lopuksi olen tyytyväinen lopputulokseen, aloittelijan tuuriako?

Täytteenä suklaaganache Kinuskikissan ohjeella
100g tummaa suklaata
30g valkoista suklaata
1dl kermaa

Kerma kuumennetaan kattilassa lähes kiehumispisteeseen ja sulkaa paloitellaan ja sulatetaan kermaan. Anna jäähtyä ja laita vielä jääkaappiin kylmettymään. Ennen täyttöä vaahdota suklaa-kerma ja täytä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hienoja! Toisin kuin mulla... :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tehdäänkö teillä yleensä kaikki leivonnaiset gluteenittomina? Tätä kyselee salainen ystäväsi, joka jo suunnittelee tulevien pakettien sisältöjä. ;)

Satu kirjoitti...

Miehen vilja-allergian vuoksi kyllä näin "joudutaan" tekemään ;)
Pieni määrä esim vehnää ei aiheuta pahoja oireita mutta esim kakkua en "voisi" vehnäjauhoista tekemään. Ainakaan semmoista jota mies voisi syödä.