Munkkejahan vappuna täytyy olla, ohjeen näihin munkkeihin sain gluteenitonta leivontaa blogisti Suviihilta täältä.
Monen moista ohjetta on tullut käytettyä, osassa on ollut pelkästään tuota psylliumia ja villeimmässä ohjeessa sitko korvattiin raastetulla raa´alla perunalla, ihan syötäviä niistäkin tuli mutta rakenteessa on ollut toivomisen varaa.
Tällä ohjeella myös rakenne on kohdallaan, maku kohdallaan ja leivottavuus kohdallaan. Eli SUURI kiitos ohjeesta! Tuoretta hiivaa ei ollut eikä kaupassakaan se silmään pistänyt joten käytin kuivahiivaa.
Gluteeniton ja maidoton pulla/munkkitaikina
5 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
3½ tl psylliumia
2 tl suolaa
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 rkl kaardemummaa
1 dl ruokaöljyä
1 tl ksantaania
14-16 dl Semperin hienoa jauhoa /Sunnuntain vaaleaa
Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki.
Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmunat ja kaardemumma.
Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten.
Lisää öljy ja loput jauhot. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti munkkeja.
Paista munkit öljyssä ja nauti.
Vinkkinä sanottakoon vielä, että mikäli haluat sokeroituja munkkeja ne kannattaa rasvakattilasta nostaa suoraan sokeroitavaksi, sillä sokeri ei myöhemmin enää tartu.
Tässä aikaansaannokseni.. suklaalla kuorrutettuna, tottakai. Näissä on käytetty Pandan Hurmaava tumma suklaata, joka on maidoton.
2 kommenttia:
Itse olen leiponut jo vuosia gluteenittomat munkit lähes samoin kun tavallisetkin ja hyvin on onnistunut. Olen myös ihan normaalisti kohottanut ne. Varon ainoastaan vaivaamasta taikinaa kovaksi ja laittamasta liikaa jauhoja. Täytyy kuitenkin testata tuota sinunkin ohjettasi :D
Kyllä mäkin, mutta jotenkin en vaan ole niissä aikaisemmin onnistunut. Joko ne on ollut aivan kaameita kiviä, tai sitten kumimaisia palloja..
Lähetä kommentti