lauantai 24. syyskuuta 2011

Pullapipari vai piparipulla?

Syyskuussa SLY:ni lähetti mukavan paketin, jossa oli nippu pulla-ohjeita. Hetihän sieltä piti yhtä testata ja perhe sai iltapalaksi syödä tuoretta pullaa. Kumma kyllä kun oli todella mieluinen iltapala.

Vähän tässä oikaisin, ja piparitaikinan ostin pakastealtaasta. Esikoinen nimittäin on päässyt viljabannista ja kotimaiset viljat on takaisin hänen ruokavaliossaan. JEE!

Mutta, koska edelleen miehellä on se vilja-allergia niin itse pullataikina on tehty hänelle sopivaksi. Pieni määrä esim. vehnäjauhoja ei aiheuta hänellä oireita mutta suurempi määrä kyllä.

Gluteeniton pullataikina, tästä tulee n.20 puustia
1,5dl maitoa tai vettä (käytin täysmaitoa)
1/3 pala hiivaa (tai 3tl kuivahiivaa)
1 tl psylliumia
1/2 tl suolaa
1/2 dl sokeria (itse testasin kevyt kristalli sokeria)
1 pieni kananmuna
1 tl kardemummaa (tai halutessaan vähän enemmänkin)
3,5-4dl gluteenitonta jauhoseosta
1/4 tl ksantaania (tais muuten mennä koko teelusikallinen)
50g voita/margariinia (pehmeä)

Lämmitä neste hieman kättä lämpimämmäksi ja liota siihen hiiva. Lisää joukkoon psyllium ja anna turvota hetki.
 
Lisää tämän jälkeen taikinaan sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna koko ajan lastalla/lusikalla sekoittaen.
Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja niiden mukana ksantaani.
Sekoita taikinaan lopuksi käsiin vaivaten pehmyt rasva ja loput jauhoista.
Älä kohota!
Pullataikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Piparitaikina kaulitaan samankokoiseksi ohueksi levyksi ja nostetaan varovasti pullataikinalevyn päälle niin, että se peittää pullataikinan (leipojasta katsottuna ulompaan reunaan saa jäädä 2cm kaistale ilman piparitaikinaa, jotta taikinarulla saadaan tiiviiksi eivätkä pullakierteet avaudu uunissa.)
Taikina pyöritetään tiiviiksi rullaksi, ulompaan reunaan (jossa siis piparia ei ole) voi kostuttaa hieman vedellä, jotta rullan reuna tarttuu kunnolla kiinni.
Taikinarulla leikataan pulliksi ja pullia kohotetaan n.puoli tuntia jonka jälkeen uuniin.
Voitelin nämä vielä kananmunalla ja ripottelin raesokeria päälle.

Paistetaan 225 asteessa n. 20min.


Hyviä olivat, ja tuli ihana jouluinen mieli.
Tällä ohjeella pullat oli ihanan kuohkeita vielä seuraavanakin päivänä, ei ollenkaan "kumimaisia".
Kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Piparitaikinaa tähän ohjeeseen kului yhden levyllisen verran, siitä MyllynParas valmiista piparitaikinasta joka kaupan pakastealtaasta löytyy.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa kun reseptillä sai onnistuneen tuloksen. Hieno asia et lapselle käy nyt viljat

Sly

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää nimipäivää !

nami-hiiri